Coraz więcej osób ogranicza lub zupełnie rezygnuje ze spożycia mięsa. Uzasadniają to zarówno względy etyczne, jak i kwestie środowiskowe, gdyż przemysłowa produkcja zwierząt powoduje ogromne zmiany środowiskowe i pogłębia kryzys klimatyczny poprzez emisje ogromnej ilości CO2. Co powinniśmy jednak wiedzieć, zanim zaczniemy być wege? Dziś rozmawiamy z Mileną Nosek, dietetyczką kliniczną, która podpowiada, jak bezpiecznie ograniczyć spożycie mięsa.
Ekowymiar: Czy spożycie mięsa lepiej jest ograniczyć stopniowo czy skokowo? Od czego zacząć?
Milena Nosek: Stopniowo. Przedtem jednak należy zrobić panel badań, przede wszystkim hemoglobinę, ferrytynę i hormony płciowe. Potrzebne są do oceny stanu zdrowia, ponieważ ograniczenie mięsa będzie automatycznym ryzykiem obniżenia żelaza, zatem i hemoglobiny. Może to być w efekcie niedokrwistość. Poza tym, należy przyzwyczajać etapowo organizm do trawienia innych produktów, jak mięso, a jest to proces długi
Czy należy monitorować wyniki badań krwi? Jak często?
Tak, to zależy indywidualnie od wyników badań wcześniej – w ciągu życia. Jeśli ktoś miał dobre pokłady pewnych składników, będzie z nich korzystał dłużej i odwrotnie: jeśli dana osoba miała żelazo zawsze przy dolnej granicy, wyczerpie zapas szybciej. Od tego, jakie były wyniki zazwyczaj i jakie kto ma predyspozycje, będzie zależała częstotliwość. Może zajść potrzeba kontroli nawet co 6 miesięcy.
Jakich wartości odżywczych może nam zabraknąć w diecie i w jakich produktach ich szukać poza mięsem?
Może zabraknąć żelaza, cynku, witaminy B12. Składników tych można poza mięsem szukać w jajach, suchych nasionach roślin strączkowych, drożdżach, produktach zbożowych i nabiale.
Czy należy przyjmować specjalne suplementy diety?
W zależności od tego, jak zbilansujemy codzienne menu i jakie zasoby danych witamin i składników mineralnych posiada organizm, taką decyzję o suplementacji podejmiemy.
Co jeżeli mamy uczulenie na strączki lub orzechy? Czy bez obaw możemy przejść na dietę wege?
Menu będzie wówczas zubożone, ale jest to świadomy wybór każdego, kto decyduje się na pewne ograniczenia lub eliminację konkretnych produktów z diety. Przy takich alergiach trzeba będzie znaleźć inne źródła potrzebnych wartości odżywczych, w pewnym stopniu mogących zastąpić mięso.
Czy powinniśmy skonsultować się z lekarzem lub z dietetykiem przed odstawieniem mięsa?
Pomoże to rozsądnie wybrać zamienniki i zbilansować menu, zadziałać profilaktycznie na niedobory czy inne niedyspozycje mogące się pojawić wraz z wyłączeniem mięsa z menu.
Jakich zmian w ciele i w samopoczuciu powinniśmy się spodziewać po przejściu na dietę wegetariańską? Z czego się cieszyć, a co powinno nas zaniepokoić?
Szybsze trawienie posiłków, lepsza jakość trawienia ze względu na większy udział błonnika pochodzącego z roślin, lepszy sen, poprzez dostarczenie zwiększonej ilości warzyw i owoców przypływ energii i ogólne lepsze samopoczucie, mniejsza drażliwość. Zaniepokoić powinny nas: zmęczenie, brak energii, bóle głowy, apatia, trudności w trawieniu, biegunki, wzdęcia, brak motywacji do działania, bezsenność.