Czy warto robić domowe przetwory?

Czy warto robić domowe przetwory?

Sezon na letnie warzywa i owoce trwa w najlepsze, a dzięki odpowiedniemu przetworzeniu będzie można cieszyć się ich smakiem jeszcze wiele miesięcy po przygotowaniu.

Niestety trzeba się jednak liczyć z tym, że aby zrobić przetwory, należy poddać żywność obróbce termicznej, zatem jej wartości odżywcze będą zubożone. Szczególnie dotyczy to owoców, które są obfite w witaminę C. Jej straty będą sięgać nawet 70%. O ile nie wolimy wytrawnych smaków, do przetworów dodamy również polepszacz smaku, a w tradycyjnych recepturach jest to najczęściej biały cukier.

Domowe konfitury, owoce w syropach, dżemy, czy marynaty smakują jednak znacznie lepiej niż te, które można spotkać w sklepach, więc bez wątpienia lepiej je zrobić samodzielnie. Jeśli zakonserwujemy je wspomnianym cukrem, musimy uważać potem na spożywane ilości. Można je potraktować jako miłe wspomnienie sezonu lub jako dodatek do danej potrawy.

Na pytanie odpowiadała Milena Nosek, dietetyk kliniczna, jako dopełnienie rozmowy o warzywach i owocach sezonowych. Zapraszamy na nasz kanał YouTube, gdzie znajdziecie filmik na ten temat: https://www.youtube.com/watch?v=UQQJ7x5ZvyY