Jak być EKO w pracy?

Jak być EKO w pracy?

Swoją przygodę z ekologią zaczynamy zazwyczaj od zdobycia wiedzy na temat tego, czym w ogóle jest less/zerowaste i jaki wpływ wywieramy na naszą planetę.  Zdajemy sobie sprawę z konsekwencji naszych działań i uczymy się, jak zminimalizować negatywny wpływ na środowisko w swoim życiu prywatnym. W sieci dostępnych jest wiele artykułów na temat bycia less/zerowaste. Dowiemy się z nich o tym, że warto na zakupy chodzić z własną torbą, zacząć pić kranówkę, kupować lokalnie lub gdzie znaleźć sklep z produktami na wagę. Z upływem czasu, stajemy się bardziej sprawni i pewni, organizujemy sobie przestrzeń prywatną, aby sprostać temu zadaniu. W domu pojawiają się pojemniki do segregacji. Co bardziej zaangażowani stawiają kompostownik lub chowają woreczki na warzywa i owoce w torbie na wypadek niespodziewanych zakupów. Wiele osób zaczyna zwracać uwagę na skład kosmetyków i chemii domowej, i zamienia szampon w plastikowej butelce na ten w kostce. Kiedy jesteśmy osobami  odpowiedzialnymi w 100% za organizację naszej przestrzeni, łatwiej nam podejmować decyzje i wdrażać je w życie. Jak jednak radzić sobie w sytuacjach, w których jesteśmy zależni od innych? Np. w pracy? Oto zestaw kilku wskazówek:

  1. Rusz się z miejsca, idź do kuchni!

To przewrotny podpunkt, bo tak naprawdę mamy na myśli… segregowanie śmieci! W większości firm, w których jest segregacja, to właśnie w kuchniach znajdziemy 5 pojemników do segregacji: szkło, bio, metale i tworzywa sztuczne oraz zmieszane. Korzystaj z nich zamiast wyrzucać śmieci do kosza przy biurku, do którego trafia wszystko. Wstań od komputera i idź do kuchni! Taki spacer, to nie tylko działanie na rzecz środowiska, ale również dla Ciebie, taka przerwa w pracy dobrze wpłynie na Twoje zdrowie i psychikę.

Jeżeli w Twojej firmie nie ma segregacji – zadziałaj! Napisz do Administracji i zapytaj o możliwość ustawienia odpowiednich pojemników.

  1. Posiłki do pracy zapakuj w opakowanie wielorazowe

Jeżeli przynosisz jedzenie z domu, zadbaj, aby pojemniki, które nosisz były bezpieczne dla zdrowia. Nie wszystkie rodzaje plastiku spełniają to kryterium, dlatego szukaj na opakowaniach symbolów; LDPE, PP i HDPE. Jeżeli chcesz pójść o krok dalej, możesz wybrać pojemniki, które zrobione są z biodegradowalnych materiałów, takich jak np. łuski ryżowe. Pamiętaj też, że nie warto kupować nowych opakowań, jeżeli możesz skorzystać z tych, które masz już w domu.

Nosisz kanapki do pracy? Nie pakuj ich w folię aluminiową, tylko zastąp ją woskowijkami lub wielorazowymi opakowaniami na kanapkę.

Nie każdy może gotować sobie do pracy. Jeżeli jesteś w tej sytuacji, postaw na korzystanie ze stołówki służbowej czy restauracji w pobliżu. Nie bierz jednorazowych opakowań, zjedź na miejscu i nie w biegu! Jeżeli już musisz zamówić jedzenie do pracy, zwróć uwagę w jakich opakowaniach zostanie dostarczone. Dopiszmy w uwagach do zamówienia, aby nie dostarczać plastikowych sztućców czy słomek.

Pamiętaj, najbardziej ekologiczna jest wielorazowość.

  1. Zabierz w podróż służbową wielorazową butelkę i kubek

Z pracą wiążą się podroże służbowe. Do nich także możemy podejść w duchu zerowaste. W podróż zabierz swój kubek na kawę/herbatę, butelkę na wodę i zestaw sztućców. W ten sposób unikniesz korzystania z jednorazowych kubków i sztućców plastikowych. Dodatkowo zaoszczędzisz! Na lotnisku nie będziesz musiał kupować drogiej wody butelkowanej, a w pociągach PKP możesz dostać w ramach poczęstunku kawę do swojego kubka. Nie tylko jest to bardziej eko, ale dzięki temu dostaniesz więcej wybranego napoju!

  1. Bądź ambasadorem LESS/ZEROWASTE

Na koniec najważniejszy punkt – rozmawiaj o ekologii i swoich pomysłach na ograniczenie niekorzystnego wpływu biznesu na środowisko. Czy wiesz, że dla większości osób mówienie głośno o ekologii czy wyciąganie własnej torby w sklepie, to wciąż wstydliwy temat? Dzięki temu, że Ty mówisz o tym otwarcie, nie tylko ośmielisz innych pracowników do działania, ale i zwiększysz szansę na zauważenie problemu przez osoby decyzyjne, które mają wpływ na działanie całej organizacji.

Bądź liderem EKO w swojej firmie!