Blog o ekologii
Najnowsze artykuły ekologiczne
Prasówka ekologiczna – sierpień
Sierpień to w dalszym ciągu walka z konsekwencjami suszy jak np. pożary w Kalifornii,a także postępujące zmiany klimatyczne - wakacyjny miesiąc przyniósł smutne wieści dotyczące topnienia lodowców Grenlandii. Tymczasem u nas, Sejm przyjął szkodliwe zmiany w polskim...
Dzień Długu Ekologicznego
W zeszłą sobotę wypadł Dzień Długu Ekologicznego. Każdy z nas wie, że coraz bardziej ekspansywnie wykorzystujemy zasoby naturalne naszej planety i coraz agresywniej zaburzamy porządek świata. Dlatego dziś chciałybyśmy Wam przybliżyć pojęcie długu ekologicznego i...
Jak działa recykling plastiku?
Plastik to materiał, który ostatnio nie cieszy się dobrą sławą, a jego recykling oraz produkcja budzą wielkie obawy środowiskowe. Dziś na ten temat rozmawiamy z Patrykiem Molskim, Dyrektorem Generalnym GreenTech Polska, czyli przedsiębiorstwa, którego celem jest...
Czy warto robić domowe przetwory?
Sezon na letnie warzywa i owoce trwa w najlepsze, a dzięki odpowiedniemu przetworzeniu będzie można cieszyć się ich smakiem jeszcze wiele miesięcy po przygotowaniu. Niestety trzeba się jednak liczyć z tym, że aby zrobić przetwory, należy poddać żywność obróbce...
Prasówka ekologiczna – lipiec
Lipiec upłynął pod znakiem zmian klimatycznych wynikających z suszy i niedoborów wody. W Polsce w związku ze szczytem UE dużo mówiono o konsekwencjach politycznych i finansowych nieodchodzenia od węgla i braku deklaracji co do neutralności klimatycznej do 2050 roku....
Jak ograniczyć spożycie mięsa?
Coraz więcej osób ogranicza lub zupełnie rezygnuje ze spożycia mięsa. Uzasadniają to zarówno względy etyczne, jak i kwestie środowiskowe, gdyż przemysłowa produkcja zwierząt powoduje ogromne zmiany środowiskowe i pogłębia kryzys klimatyczny poprzez emisje ogromnej...
Najnowsze materiały wideo
Nie znaleziono żadnych wyników
Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.